Welkom bij

Wereldwinkel `Haarlemmermeer` Hoofddorp

Torta Caprese

10-12 personen

  • 250 g blanke (garneer)amandelen
  • 250 g fairtrade pure chocolade, grofgehakt
  • 225 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 175 g fairtrade rietsuiker
  • 5 eieren, gesplitst
  • poedersuiker, om te bestrooien
  • ook nodig: ingevette springvorm van 22-24 cm Ø

Rooster in een droge koekenpan de amandelen goudbruin en schud ze op een bord. Maal de amandelen in een keukenmachine fijn, of hak ze met de hand zo fijn mogelijk.
Verwarm de oven voor tot 180°C. Smelt de chocolade in een kom boven een pan heet water (= au bain-marie). Laat de kom het water niet raken. Neem kom van de pan en laat de chocolade afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop intussen de boter met 100 g suiker luchtig en romig. Klop er een voor een de eierdooiers door. Klop vervolgens de gesmolten chocolade met de fijngehakte amandelen erdoor.
Klop in een schone kom de eiwitten stijf. Voeg de resterende 75 g suiker in 3 porties toe en klop het eiwitschuim tot stevige, glanzende pieken. Spatel het eiwitschuim luchtig door het chocoladebeslag.
Schenk het beslag in de vorm. Bak de chocoladetaart in de voorverwarmde oven in 45-50 min. gaar. Laat de taart in de vorm afkoelen en bestuif met een beetje poedersuiker.
Bereiden ± 30 min. / oven ± 50 min.

Tip Bestrooi de afgekoelde taart nog met wat extra, grovere gehakte, amandelen.

File 8806
 

 

 

 

 

 

 

In groene curry en kokosmelk gekookte mosselen

 

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

 

300 g Pandan rijst*

4 el plantaardige olie

1 pakje Groene Curry Kruidenpasta*

1 zak Thaise roerbakmix (400 g), panklaar

2 kg mosselen, schoongemaakt

1 blik Kokosmelk*

100 g zeekraal

 

Bereid de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet de rijst af en laat staan met het deksel op de pan. Verhit 4 eetlepels olie in een (mossel)pan. Voeg de curry kruidenpasta toe en fruit tot de geuren goed vrijkomen. Voeg daarna de roerbakmix, de kokosmelk en de mosselen toe en dek de pan af met een deksel. Voeg de laatste paar minuten de zeekraal toe. Kook de mosselen tot alle schelpen geopend zijn. Verdeel de rijst over 4 borden en voeg de gekookte mosselen en de kokosgroentesaus toe.

 

Tip: vervang de mosselen door vis of garnalen.

Wijntip: Chardonnay (wit), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 

 

Eierkoektaart met koffie en chocolade

Voor 1 minitaartje
Bereidingstijd: ca. 15 minuten
1 kopje sterke koffie*, afgekoeld
3 grote eierkoeken (van de bakker)
250 g mascarpone
2 el slagroom of melk
2 zakjes vanillesuiker
rasp van een halve citroen
50 g Chocoladereep puur*
Koffieboontjes in melkchocolade*
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product
Besprenkel de bovenkant van de eierkoeken met koffie. Meng de mascarpone met de slagroom of
melk, de vanillesuiker en het citroenrasp goed door elkaar. Hak de pure chocoladerepen grof en meng
dit door de mascarpone. Leg een eierkoek op een serveerschaal en bestrijk deze met 1/3e deel van
het mascarpone-chocolademengsel. Leg er de tweede eierkoek bovenop. Bestrijk deze ook met 1/3e
deel van het mascarponemengsel. Bedek deze laag met de derde eierkoek en bestrijk deze ook weer
met het mascarponemengsel. Decoreer de eierkoektaart met de koffieboontjes in melkchocolade

Witlof met geitenkaas en honing

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Ingrediёnten

8-12 struikjes witlof (afhankelijk van de grootte)
20 g boter
4 el Tropische honing vloeibaar*
200 g geitenkaas
75 g walnoten, grof gehakt
75 g cashewnoten*, grof gehakt
enkele takjes verse tijm, blaadjes afgerist
zout en vers gemalen peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op de grillstand. Snijd de struikjes witlof over de lengte doormidden en verwijder de bittere kern.

Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook en kook de witlof in circa 10 minuten gaar. Neem de witlof uit de pan, laat het goed uitlekken en druk het extra vocht eruit.

Vet de ovenschaal in met een beetje boter en leg de witlofstruikjes in de schaal. Verkruimel de geitenkaas boven de witlof, maal er peper overheen en verdeel er de honing over.

Meng de walnoten met de cashewnoten en de blaadjes tijm en verdeel dit ook over de witlof. Verdeel de rest van de boter in klontjes over de witlofschotel. Plaats de ovenschaal in de oven en grill tot de bovenkant van de witlofschotel een mooi goudbruin korstje heeft.

Lekker met gekookte krieltjes of aardappelpuree.

Ingredienten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij Wereldwinkel H'meer

 

 

Romige Kaapse Mosterdsoep (Zuid Afrika)

Ingrediënten:

4 eetlepels Kaapse Mosterd*

½ zakje Pecannoten

kleine fles witte wijn Ruitersvlei Chenin Blanc*

1 flinke eetlepel Lacandona honing*

½ ui

¼ l slagroom

kleine prei,

2 pakjes Hollandaise sauspoeder

 

Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel H'meer

 

Bereidingswijze:

Snipper de uit en bak deze glazig in een beetje olie. Voeg de mosterd toe en een ½ liter water. Snij het wit van de prei heel fijn en roer deze door de soep. Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes doorkoken. Roer de met water (of melk) aangemaakte Hollandaise saus erdoor. Voeg 2 glazen witte wijn en een eetlepel honing toe. Verdun eventueel de soep naar eigen voorkeur met water en voeg naar eigen smaak wat zout toe. Hak de pecannoten in fijne stukjes. Sla de slagroom lobbig (traag vloeibaar) en roer de pecannoten er doorheen. Dien de soep op en giet in ieder bord een eetlepel slagroom met pecannoten.

 

Eet smakelijk!

 

=========================================================================Recept

 

Satesaus

 

Ingrediënten:

4 volle eetlepels pindakaas*
2 teentjes knoflook

1 ui

1 dl. (soja-)melk, vleesbouillon of water

2 eetlepels ketjap manis

4 theelepels citroensap

4 eetlepels suiker*

3 theelepels sambal oelek

Zout (Garlic & Parsley) naar smaak*

Gemberpoeder naar smaak

 

* verkrijgbaar in de Wereldwinkel H'meer

 

Bereiding:

Snij de knoflook en de ui en fruit het samen aan in een pannetje. Voeg de pindakaas en een deel vloeistof geleidelijk toe en laat het smelten op een zacht vuurtje. Blijf roeren totdat een gladde saus is verkregen. Voeg langzaam de overgebleven vloeistof toe en roer de rest van de ingrediënten en de gember door het mengsel. Voeg naar smaak sambal toe. Als de saus te dik wordt nog wat (soja)melk of water toevoegen. Bij te dunne saus nog wat pindakaas toevoegen. Laat de saus nog heel even zachtjes pruttelen.

 

=========================================================================

 

Kip met kokosmelk

Ingrediënten:

1 redelijke grote ui, gesnipperd

3 kipfilets

1 blik Fair Trade kokosmelk*

1 eetlepel kerriepoeder

voor diegene die het lekker pikant willen, naar smaak sambal

4 takjes verse koriander

1 pak Fair Trade rijst*

 

Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel H'meer

 

Bereidingswijze:

Kook de rijst volgens de verpakking. Af laten koelen in een schaal (af en toe omscheppen, mag enkele uren, zelfs een dag van te voren). Wel afdekken om uitdrogen te voorkomen.

Pel en snijd de ui in kleine stukjes.

Snijd de kipfilets in hele kleine reepjes.

Bak de kipfilet ongeveer drie minuutjes, voeg dan de ui toe en bak nog drie minuutjes

Voeg peper, zout (sambal) en kerrie toe en roer goed om.

Voeg dan de kokosmelk toe en laat enkele minuutjes pruttelen, voeg dan de koude rijst toe.

Alles goed doorwarmen.

Als laatste de geplukte blaadjes van de koriander toevoegen en even goed omroeren.

 

Vlug klaar en erg lekker. Eet smakelijk!

 

=========================================================================

 

Appelstoofje

Snij een appel in 4 stukjes en verwijder het klokhuis.

Leg de appelpartjes in de schaal en voeg toe: 2 eetlepels water, 1 theelepel kaneel,

1 theelepel rietsuiker, 1 eetlepel boter en 1 dessertlepel gewassen rozijnen.

Voeg eventueel nog ½ theelepel rum of cognac en 1 theelepel gemalen amandelen toe.

Doe de deksel erop en steek het waxinelichtje aan. Na ca. 60 minuten kan je genieten van een heerlijke gepofte appel! Ook lekker met een bolletje ijs.

 

 

Het appelstoofje is handgemaakt in Vietnam, vaatwasbestendig en te koop in de Wereldwinkel H'meer.

 

=========================================================================

 

Kefta in de tajine

 

Voor de kefta:

600 runder of lamsgehakt

2 el peterselie, gehakt

1 el verse koriander, gehakt

1 ui, gepeld en geraspt

peper en zout

cayenne of chilipeper

schil van 1 citroen, geraspt

 

Saus:

30 g boter

1 ui geraspt

1 rode chilipeper, fijngehakt

2 tl gemberpoeder

1 tl saffraanpoeder

2,5 dl bouillon of water

zout, peper

2 el citroensap

verse koriander als garnering

Turks of Marokkaans brood

 

Doe alle ingrediënten voor de kefta in een kom en kneed het 5 min. Vorm balletjes van 3 cm. Zet de tajine op de vlamverdeler op matig vuur. Verhit boter, voeg ui en chilipeper toe, laat even bakken. Voeg gember-, saffraanpoeder en bouillon of water toe, met peper en zout. Breng het aan de kook, laat 15 min. sudderen met deksel. Voeg kefta toe en laat nog 30 min sudderen. Voor een dikkere saus haal je halverwege de deksel weg. Voeg citroensap toe en garneer met koriander. Serveer met brood.

 

In de Wereldwinkel H'meer kunt u terecht voor handgemaakte tajines uit Tunesie of Marokko. Wij verkopen ook kookboeken.

 

=========================================================================

 

Koffie notencake

Ingrediënten:

200gr. rietsuiker*

100 gr. zachte boter

3 eieren

200gr. zelfrijzendbakmeel

1.5 dl. zeer sterke koffie* (ongeveer twee keer zo sterk als u het normaal drinkt)

100 gr. amazonenoten

een mespuntje zout

Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel H'meer

 

Bereiding:

Maak de noten fijn. Mix het zout,de suiker, boter, eieren tot een romige massa. Voeg dan het meel en de koffie toe en meng dit. Schep tot slot de noten erdoor en doe het deeg in een ingevette springvorm van ongeveer 20 cm doorsnee. Bak de cake in het midden van een warme oven op stand 4-5 (ongeveer 175 graden) in plusminus 45 minuten gaar.

 

=========================================================================

 

Chocolade/Koffie Spritsjes

Ingrediënten:

60 gr. pure chocolade in stukjes*

100 gr. zachte boter

60 gr. witte basterdsuiker

3/4 eetl. sterke koffie*

100 gr. bloem

25 gr. maizena

Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel H'meer

 

Smelt de chocolade au bain marie (in een kom boven een pan heet water). Klop de boter romig met de basterdsuiker. Klop de gesmolten chocolade erdoor en dan de koffie. Zeef de bloem en maizena boven h

=========================================================================

 

Slanke lunch met rijstwafels en bouillon

Lunchgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 10 minuten

 

Ingrediënten:

8 Rijstwafels*
hüttenkäse
2 avocado’s, geschild en de pit verwijderd
Molen harissa mix pikant*
1 liter (tuin)kruidenbouillon
1 bosui, in ringen
1 el verse peterselie, grof gehakt
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel H'meer

 

Bereidingswijze:

Snijd de avocado in dunne plakjes. Beleg de rijstwafels met de hüttenkäse. Leg een kwart van de plakjes avocado op iedere rijstwafel. Bestrooi de avocado met de harissa mix uit de molen (deze is vrij pittig). Verhit de kruidenbouillon en schenk deze in 4 kommen. Garneer de bouillon met ringetjes bosui en verse peterselie en serveer bij de rijstwafels.

=========================================================================

 

Witlof met geitenkaas en honing

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten

 

Ingrediënten:
8-12 struikjes witlof (afhankelijk van de grootte)
20 g boter
4 el Tropische honing vloeibaar*
200 g geitenkaas
75 g walnoten, grof gehakt
75 g cashewnoten*, grof gehakt
enkele takjes verse tijm, blaadjes afgerist
zout en vers gemalen peper
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel H'meer

 

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op de grillstand. Snijd de struikjes witlof over de lengte doormidden en verwijder de bittere kern. Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook en kook de witlof in circa 10 minuten gaar. Neem de witlof uit de pan, laat het goed uitlekken en druk het extra vocht eruit. Vet de ovenschaal in met een beetje boter en leg de witlofstruikjes in de schaal. Verkruimel de geitenkaas boven de witlof, maal er peper overheen en verdeel er de honing over. Meng de walnoten met de cashewnoten en de blaadjes tijm en verdeel dit ook over de witlof. Verdeel de rest van de boter in klontjes over de witlofschotel. Plaats de ovenschaal in de oven en grill tot de bovenkant van de witlofschotel een mooi goudbruin korstje heeft. Lekker met gekookte krieltjes of aardappelpuree.

 

=========================================================================

 

Charlotte voor geliefden

Voor twee personen

 

Ingredienten:

4 verkruimelde lange vingers (of droge biscuitjes)

2 eieren

75 g pure chocolade*

2 eetlepels gemalen Amazonenoten*

2 eetlepels rietsuiker*

2 eetlepels boter

1/2 dl versgezette sterke koffie*

1 eetlepel cognac

Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel H.meer

 

Bereidingswijze:
Breek de chocola en smelt hem au bain-marie in 2 eetlepels water.Voeg de suiker en de boter toe. Voeg onder flink kloppen de eierdooiers één voor één toe. Haal de pan van het vuur. Klop de eiwitten stijf en schep ze samen met de noten voorzichtig door het chocolademengsel. Voeg eveneens voorzichtig de koffie, de cognac en de koekkruimels toe. Schep het in twee wijde coupes en spuit er slagroom op.

Uit 'Afrodite', Isabel Allende

=========================================================================

 

Entrecote met koffieroomsaus en pasta

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Ingrediënten:
50 g roomboter
1 stuk entrecote van ca. 600 g
Molen zeezout mix chili peper*
2 sjalotjes, gesnipperd
½ kopje gezette Koffie Espresso*
150 ml kookroom
400 g broccoli of bimi’s
500 g verse eierpasta (bijv. tagliatelle of papardelle)
1 el verse platte peterselie, grof gehakt
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel H'meer

 

Bereidingswijze:
Breng twee pannen met een ruime hoeveelheid water aan de kook. Verhit boter in een braadpan. Dep het vlees droog en wrijf de entrecote aan beide kanten in met het zeezout uit de molen. Bak het vlees rondom bruin en zet het vuur laag. Braad het vlees tot deze een kerntemperatuur heeft van 55°C tot 65°C (rood of medium), te meten met een vleesthermometer. Houd het vlees warm onder aluminiumfolie. Kook intussen de broccoli in circa 4-6 minuten beetgaar en kook de pasta in circa 3-4 minuten gaar. Voeg de gesnipperde sjalotjes bij het braadvet en fruit ze kort. Voeg de koffie en de kookroom toe en laat de saus iets indikken op laag vuur. Snijd het vlees in dunne plakken en serveer met de pasta en de broccoli. Verdeel de koffieroomsaus over het vlees. Garneer met peterselie en maal er extra zeezout chili peper over.

=========================================================================

 

Halve peertjes met vanillefudge-ijs

Dessert voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten

 

Ingrediënten:
150 ml Balsamico splash peer druif*
4 bolletjes vanille-ijs
2 stuks Fudge vanille*, in miniblokjes gesneden
2 eetrijpe peren, gehalveerd
enkele druppels citroensap
1 takje verse tijm, blaadjes afgerist
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel H'meer

 

Bereidingswijze:
Verwarm de balsamico splash in een steelpan en laat het op zacht vuur tot een derde deel inkoken tot een dikke stroop (circa 20 minuten). Laat het vanille-ijs een beetje zacht worden en meng de stukjes fudge erdoor. Zet de ijsbak tot gebruik terug in de vriezer. Schil de halve peren, verwijder de klokhuizen en wrijf ze in met citroensap. Leg op elk dessertbordje een half peertje. Schep met behulp van een ijsbolletjestang vier bolletjes vanillefudge-ijs uit de bak en verdeel deze over de peertjes. Besprenkel de peren met balsamicostroop en garneer met enkele blaadjes verse tijm.


=========================================================================

 

Appel-peer crumble met chocoladenoten

Dessert voor 4-6 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten, exclusief baktijd

 

Ingrediënten:
3 appels, geschild en in stukjes
2 peren, geschild en in stukjes
enkele druppels citroensap
150 g bloem
50 g havervlokken
75 g rietsuiker*
snufje zout
100 g boter, ijskoud
125 g Amazonenoten in pure chocolade*, grof gehakt
50 ml slagroom
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel H'meer

 

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Meng in een kom de appel- en peerstukjes en besprenkel ze met het citroensap. Meng in een andere kom bloem, havervlokken, rietsuiker en zout. Snijd de ijskoude boter in kleine stukjes en voeg dit bij het bloemmengsel. Kneed met de hand tot een kruimelig deeg en voeg de grof gehakte amazonenoten toe. Verdeel het fruit over 4 tot 6 eenpersoons ovenschaaltjes (of een grote ovenschaal) en verdeel het deeg erover. Bak de crumble in het midden van de oven in circa 20-30 minuten goudbruin.

Serveer de crumble lekker warm met een dot lobbig geslagen slagroom.

=========================================================================

 

Ontbijtje met rijstwafels en partybrood

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten

 

Ingrediënten:
4 rijstewafels*
Hazelnootpasta*
2 kiwi’s, geschild
12 sneetjes partybrood wit
Aardbeien extra jam*
Abrikozen extra jam*
12 sneetjes partybrood meergranen
Pindakaas*
Hagelslag*, melk of puur
Thee rooibos spicy orange*
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel H'meer

 

Bereidingswijze:
Besmeer vier rijstwafels met hazelnootpasta. Snijd de kiwi’s in totaal twaalf dunne plakjes en verdeel deze over de rijstwafels. Beleg acht witte sneetjes partybrood (= voorgesneden stokbrood) met aardbeienjam. Beleg de overige witte sneetjes met abrikozenjam. Maak vier broodtorentjes met onderop een sneetje brood met aardbeienjam, dan een sneetje brood met abrikozenjam en bovenop een sneetje brood met aardbeienjam. Beleg twaalf sneetjes meergranen partybrood met pindakaas en strooi er hagelslag op. Stapel ook deze sneetjes tot vier broodtorentjes.

Serveer bij dit uitgebreide ontbijt een kopje rooibos thee.


========================================================================

 

Wrap met gerookte makreel en tapenade

Lunchgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 10 minuten

 

Ingrediënten:
– ½ pak (4 stuks) kleine tortillawraps
– ½ krop sla, ca. 8 blaadjes, gewassen en gedroogd
– 1 gerookte makreel (ca. 380 g), schoongemaakt
– 6 el Tapenade peppersweet*
– ½ komkommer, in lange repen
– 1 eetrijpe avocado, schoongemaakt en in reepjes
– 1 zoete puntpaprika, zaden verwijderd en in reepjes
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel H'meer

 

Bereidingswijze:
Bedek 4 tortilla’s met de knapperige blaadjes sla. Meng de gerookte makreel met de tapenade en verdeel dit over de slablaadjes. Leg nog een dikke reep makreel-tapenade in het midden van de tortilla. Leg daaromheen reepjes avocado, komkommer en zoete puntpaprika en rol de tortilla’s op. Omwikkel de wraps met huishoudfolie en bewaar ze tot gebruik in de koelkast. Verwijder vlak voor het serveren het huishoudfolie en snijd de wraps schuin doormidden. Serveer ze in een servet of wikkel ze in een reepje bakpapier en zet vast met (keuken)touw.

 

=========================================================================

 

Salade met vis en geroosterde groenten

Lunchgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten

 

Ingrediënten:
– 100 ml Olijfolie extra vergine*
– 25 ml Wijnazijn venkel citroen*
– 1 tl Kaapse mosterd honing*
– 2 el Honing vloeibaar*
– 200 g rivierkreeftjes
– 1 venkelknol, in reepjes
– ½ bos peentjes, geschrapt en over de lengte gehalveerd
– 2 bosuitjes, in schuine ringen
– 1 stokbrood, in schuine sneetjes
– 1 krop Hollandse sla
– 200 g gerookte zalm
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel H'meer

 

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor tot 200°C. Klop een dressing van de helft van de olie, azijn, mosterd en honing en giet deze voor de helft over de rivierkreeftjes. Doe de venkel en de bospeen in een ovenschaal of braadslee en besprenkel met de helft van de nog overgebleven olijfolie. Rooster circa 20 minuten in het midden van de oven. Bestrijk de bosui en het stokbrood met de rest van de olijfolie en leg ze de laatste
5-10 minuten in de oven erbij (de bosui in de ovenschaal en het brood op het rooster). Was de sla, laat de bladeren goed uitlekken en verdeel ze over 4 borden.
Verdeel de groenten en gemarineerde rivierkreeftjes erover. Besprenkel de salades met de overgebleven dressing. Bedek de gegrilde stokbroodjes met gerookte zalm en serveer bij de salade.

 

=======================================================================

 

Romige Pepper Sweets spread

Bereidingstijd 10 minuten

Ingrediënten:

- 250 gram roomkaas naturel
- 1 pot Fair Trade Original Pepper Sweets*
- 1 eetlepel Fair Trade Original Olijfolie*
- Fair Trade Original Peper Mix Citrus Knoflook*
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel H'meer

 

Bereidingswijze:
Doe de roomkaas in een kom. Snijd de Pepper Sweets fijn en voeg ze met de olijfolie toe aan de
roomkaas. Meng alle ingrediënten goed en breng het op smaak met Peper Mix Citrus Knoflook.
Deze spread is lekker op stokbrood als borrelhapje en combineert prima met Fair Trade Original
Chenin Blanc wijn uit Zuid-Afrika.

========================================================================

 

Pikante Pepper Sweets pasta voor 4 personen

Bereidingstijd 25 minuten

Ingrediënten:
- 400 gram penne of vergelijkbare pasta
- Fair Trade Original Olijfolie*
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 pot Fair Trade Original Pepper Sweets*
- 250 gram Cherrytomaten
- 70 g geraspte Parmesaanse kaas
- Fair Trade Original Peper Mix Zongedroogde Tomaat*
- Fair Trade Original Fijn Zeezout Knoflook Peterselie*
- Verse basilicum blaadjes
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel H'meer

 

Bereidingswijze:
Kook de pasta. Verwarm intussen in een ruime koekenpan vier eetlepels olijfolie en fruit hierin de
fijngesneden rode uien. Voeg vervolgens fijngesneden knoflook toe en fruit deze eventjes mee. Snijd
de Pepper Sweets en Cherrytomaten in stukjes en bak ze 3 à 4 minuten mee op matig vuur. Voeg er
daarna de gekookte nog warme pasta aan toe, en vermeng alles goed met de Parmesaanse kaas.
Breng het op smaak met Peper Mix Zongedroogde Tomaat en Fijn Zeezout Knoflook Peterselie, wat
extra Olijfolie en garneer met de verse basilicum.

 

=======================================================================

 

Couscous met kip en tomaten chutney

Lunchgerecht voor 4 personen of hoofdgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten

 

Ingrediënten:
– 150 g couscous
– 500 ml kruidenbouillon van tablet
– 50 ml Olijfolie extra vergine*
– 300 g kipfilet, in repen
– Molen harissa mix pikant*
– 50 g Gedroogde mango*
– 50 g gedroogde abrikoos
– 1 flinke bos (ca. 20 g) platte peterselie, fijngehakt
– 25 ml Sinaasappelsap*
– 100 ml Tomaten chutney saus*
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel H'meer

 

Bereidingswijze:
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en gebruik voor het wellen of koken de kruidenbouillon in plaats van water. Bestrijk de kiprepen met de olijfolie extra vergine en bestrooi met de harissa mix uit de molen (deze is vrij pittig). Verhit een grillpan en grill de kiprepen rondom bruin en gaar. Snijd de mango en de abrikozen in kleine stukjes. Maak met behulp van een vork de couscous los en voeg mango, abrikoos, peterselie en sinaasappelsap toe. Breng op smaak met zout.
Besprenkel de salade vlak voor het opdienen met extra olijfolie en serveer met de gegrilde kiprepen en de tomaten chutney saus.

========================================================================

 

Brochette met tapenade en sardines

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Ingrediënten:
– 2 courgettes, in stukken van 2 cm.
– 400 g trostomaten, gewassen
– 75 ml Olijfolie extra vergine*
– Molen zongedroogde tomaat mix peper olijf*
– ½ (zuurdesem) brood, in plakjes
– 1 pot Tapenade zongedroogde tomaat olijf*
– 2 blikjes sardines, graatjes verwijderd
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel H'meer

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Leg courgettestukken en tomaatjes in een ovenschaal of braadslee en besprenkel met de helft van de olijfolie. Bestrooi met kruiden uit de molen en zet circa 20 minuten in de oven. Verhit intussen een koekenpan en bestrijk de sneetjes brood met de rest van de olijfolie. Bak de broodjes aan beide zijden krokant.

Besmeer de broodjes met de tapenade en beleg ze met de sardientjes. Serveer ze bij de geroosterde groenten.

========================================================================

 

Pasta met voorjaarsgroenten

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten

 

Ingrediënten:
– 400 g verse eierpasta (bijv. papardelle of tagliatelle)
– 50 ml Olijfolie extra vierge*
– 2 knoflooktenen, in dunne plakjes
– 200 g groene aspergetips
– 400 g cherrytomaatjes, gehalveerd
– Molen zeezout mix chili peper*
– 75 g Parmezaanse kaas
– enkele blaadjes verse basilicum, gescheurd
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel H'meer

 

Bereidingswijze:
Vul een pan met een ruime hoeveelheid water, voeg zout toe en breng aan de kook. Verhit intussen de olijfolie in een braadpan en fruit de knoflookplakjes kort. Voeg de groenten bij de knoflook en roerbak in circa 6 minuten beetgaar. Voeg pasta bij het kokende water. Kook de pasta gaar volgens de aangegeven tijd op de verpakking (circa 3-4 minuten) en giet af.

Verdeel de pasta over vier borden en verdeel de groenten erover. Besprenkel met de olie en groentesappen uit de pan. Breng op smaak met de kruiden uit de molen en garneer met geschaafde Parmezaanse kaas en basilicumblaadjes.

 

=========================================================================

 

Cold & spicy icetea

Voor 1 liter icetea
Bereidingstijd: ca. 15 minuten, exclusief afkoelen en ijsklontjes maken

 

Ingrediënten:
– 1 zakje Thee rooibos spicy orange*
– 1-2 el Honing vloeibaar* (of meer naar smaak)
– 2 bloedsinaasappels
– veel ijsklontjes
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel H'meer

 

Bereidingswijze:
Breng ruim 1 liter water aan de kook. Laat even doorkoken en giet in een kan. Voeg het theezakje en de honing toe en laat ca. 10 minuten trekken. Verwijder het theezakje en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Dek de kan af met huishoudfolie en zet in de koelkast. Boen de schil van de sinaasappels goed schoon met heet water en snijd iedere sinaasappel in 8 parten. Haal vlak voor het serveren de ijsklontjes uit de vriezer en crush ze met behulp van een machine of leg de ijsklontjes in een schone theedoek en sla ze stuk met een hamer of ander hard voorwerp.

Vul 4 glazen met 4 sinaasappelparten per glas en vul tot de rand met crushed ice. Giet de koude icetea erover en serveer met stamper of lepel.

=========================================================================

 

Kaapse kerrie maaltijdsoep

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten

 

Ingrediënten:
– 150 g Pandanrijst*
– 2 el Olijfolie extra vergine*
– 1 sjalotje, gesnipperd
– 800 ml kippenbouillon van tablet
– 1 zak Kooksaus Kaapse kerrie*
– 100 ml Kokosmelk*
– 150 g verse spinazie, gewassen en grof gehakt
– 60 g Cashewnoten*, geroosterd
– 1 el verse korianderblaadjes, grof gehakt
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel H'meer

 

Bereidingswijze:
Kook de rijst volgens de eenvoudige bereidingswijze op de verpakking. Verhit intussen de olijfolie in een soeppan en fruit het sjalotje. Voeg de kippenbouillon toe. Voeg de kooksaus toe en verwarm circa 3 minuten. Voeg vlak voor het opdienen de kokosmelk toe. Verdeel de soep over 4 kommen en voeg de spinazie toe (houd enkele blaadjes apart voor de garnering). Verdeel de gekookte rijst over de 4 kommen en garneer met de achtergehouden blaadjes spinazie, de geroosterde cashewnoten en verse koriander.

========================================================================

 

Advokaatroom met lange vingers

 

Ingrediënten voor 10 personen:
- 100 gram boter
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanille suiker
- 3 eieren
- 200 ml advocaat
- 8 blaadjes witte gelatine van 1,5 gram
- 250 ml slagroom
- 1 à 2 pakken Fair Trade Original Choco sticks*

Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel H'meer

 

Bereidingswijze:
Week de gelatine in koud water. Wring de gelatine uit en los de geweekte gelatine op in 50 cc heet water. Laat dit afkoelen, maar niet dik worden. Splits de eieren. Klop de boter, de suiker en de vanille suiker au_bain_marie schuimig. Klop er dan een voor een de eidooiers door, totdat er een luchtige massa ontstaat. (de massa mag niet koken!). Roer de advocaat en de gelatine door het eimengsel.
Laat het geheel staan zodat het lobbig wordt. Klop de eiwitten stijf en daarna de slagroom. Spatel de eiwitten en de slagroom door het advocaatmengsel. Bekleed een cakevorm met aluminiumfolie; laat deze 5 cm boven de rand uitsteken. Bedek de bodem met een laag Fair Trade Original Choco sticks.
Bestrijk de bodem met een laag advocaatmousse. Maak op deze manier meerdere lagen en eindig met een laag advocaatmousse. Laat de taart enkele uren opstijven in de ijskast.

Serveertips: Stort de taart op een cakeschaal en verwijder de folie.

========================================================================

Fruitcocktail met Choco sticks

Voor 4-6 personen

 

Ingrediënten:
- 1 blik fruitcocktail
- 1 blik Fair Trade Original Ananas op sap*
- 1 zakje Fair Trade Original gedroogde mango*
- 200 ml slagroom
- 1 pak Fair Trade Original Choco sticks*

Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel H'meer

 

Bereidingswijze:
Open het blik van de ananas en giet het sap in een bakje. Snijd de gedroogde mango in stukjes en week het ca een uur in het sap van de ananas. Laat de fruitcocktail en de ananas goed laten uitlekken.
Snijd de ananas in stukjes. Meng de fruitcocktail, de ananas en de uitgelekte mangostukjes. Klop de slagroom stijf (eventueel met wat suiker). Meng het fruit met de slagroom. Verdeel de fruitcocktail over enkele schaaltjes. Versier de bakjes met de Choco sticks.

 

========================================================================

 

Chocoladetaart van extra pure chocolade voor 8 personen

Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Wachttijd: 1:30 uur

 

Ingrediënten:
- 70 gr poedersuiker
- 80 gr zachte, ongezouten boter
- 3 eidooiers
- 180 gr bloem, gezeefd
- 200 ml koffieroom
- 200 gr Fair Trade Original Chocoladereep Extra Puur*
- 1 ei, losgeklopt met 5 eetlepels volle melk

- Taartbodem